Receptek

Matchás Sajttorta

Draxler Dorottya
Matchás Sajttorta

A tea mellé felszolgált apró szendvicsek, édes és sós sütemények az európai teakultúra kialakulása során lettek népszerűek. A teafogyasztást kísérő falatok nemcsak az angoloknál, de a franciáknál és a hollandoknál is kedveltté váltak.

  • 25 dkg teljes kiörlésű édes keksz
  • 10 dkg vaj
  • 10 g matchapor
  • 65 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1,5 ek. liszt
  • 2 db vaníliarúd
  • 1 db kezeletlen héjú citrom

 

  1. Törjük össze a kekszet kis darabokra. Olvasszuk meg a vajat, majd öntsük a kekszhez. Ezt a vajas-kekszes anyagot gyúrjuk össze, majd nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Tegyük 160°C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre, hogy kicsit elősüljön. Ezután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
  2. Szitáljuk át a matchaport, és keverjük a mascarponéhoz. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejfölt is, majd habverővel verjük fel. Ezután keverjük még hozzá a lisztet és a vaníliarúd kikapart magjait, valamint reszeljünk bele egy kicsit a citrom héjából. A zöld krémet öntsük az elősütött alapra a tortaformába, és tegyük vissza a sütőbe. 170°C-on 45-50 percig süssük.
  3. Amikor látjuk, hogy pirul a torta teteje, vegyük ki a sütőből. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe, és pihentessük 5-6 órát, de akár egy egész éjszakán át. A tetejére is szitáljunk matchát, hogy még intenzívebb íze legyen.