Blog

A divatos matcha tea. De mi is ez pontosan?

A divatos matcha tea. De mi is ez pontosan?

A matcha tradicionális és speciális módon termesztett, feldolgozott és porrá őrölt, japán eredetű zöld tea változat.

Különleges teapor, amelyet a japán teaceremóniában használnak több mint 1000 éve. Egy bambusz ecset (japánul: chasen) segítségével vízzel elegyítik és szertartásosan fogyasztják, általában egy gyönyörű teatálból.

    Matcha tea

    Az egyik fő különbség a szálas teák és a matcha fogyasztása között, hogy a matcha-nál majdnem a teljes levelet elfogyasztjuk, a szálas teánál pedig egy főzetet készítünk, amit leszűrünk. Azért csak majdnem, mert a levél erezetét eltávolítják és a “levél hús” részét használják a tea őrlésekor.

    Az egész világon kezd elterjedni és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, mint az egészségmegőrzés egyik fontos eleme. Ismert kávés, fagylaltos cégek tették divatossá a 20. században, de a nagy mennyiségi igény miatt ez nem lehet azonos a kis termelői, tea ceremóniákra szánt teával.

    Sokan a kávé kiváltására, élénkítésre használják, és naponta fogyasztják, a mindennapi kis rituáléjuk során.

    Kialakultak tehát a konyhai matchák, melyeket kreatív módon lehet felhasználni: lattékhoz, italokhoz, édességekhez.

    Matcha tea

    A matcha-t két fő kategóriába sorolhatjuk: ceremónia matchák és konyhai matchák. Az első kategóriába tartoznak a gondos feldolgozású, tencha-ból őrölt, tiszta eredetű teák, amelyek csak önmagukban való fogyasztásra alkalmas. Az konyhai matchák ipari termesztésű és feldolgozású termékek. Több kategóriája létezik, ezek ízben nagyon különbözőek lehetnek. Ezt a típust általában édes, tejes italokhoz fejlesztették ki, ezért önmagában keserűbb íze lehet.

    Mint minden teának, ennek a fajtának is megvannak a hatásai, lássuk, mik is ezek pontosan:

    • kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma
    • élénkítő hatása a lassan felszívódó koffein miatt tovább tart
    • enyhén nyugtató hatású a benne lévő L-Theanin aminosav miatt
    • C-vitamint, E-vitamint és más ásványi anyagokat is tartalmaz
    • különböző rostok is megtalálhatóak benne
    • gyorsítja az anyagcserét
    • hatékony méregtelenítő, képes kivonni a nehézfémeket és a különböző mérgeket a szervezetből
    • erősíti az immunrendszert.

    Felmerülhet a kérdés, hogyan kell elkészíteni ezt a különleges italt. Mi most adunk pár tanácsot, hogyan készítsd el, miután beszerezted a teaport.

    A matcha teát a hagyományok szerint tálból szokás inni. Elkészítéshez szükséged lesz egy közepes méretű tálkára, egy habverőre, némi forró vízre és természetesen egy adag matcha teaporra. Az elkészítéshez először merj két teáskanálnyi port a tálkába. Ezután önts a porra 6 dl, majdnem forráspontig melegített vizet. Fogd meg a habverőt, és cikkcakkos mozdulatokkal kevergesd addig vele a teát, amíg habossá nem válik. Ha mindez kész, a tea a tálkából közvetlenül fogyasztható! Természetesen a tea egy bögrében is elkészíthető a fenti lépések követésével, csak ne felejtsd el habossá keverni, mielőtt meginnád!