Blog

A forró csoki története

A forró csoki története

Hűvös téli időszakban egy forró csoki remek választás, akár desszertnek is megfelel, hiszen finom édes meleg kortyolgatni való. 

Most elhoztuk Nektek a forró csoki történetét is, persze csak röviden!

A mexikói aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínálta Cortést. A kakaóbab akkoriban fizetőeszközként is működött, valamint szertartásokhoz is használták. Az akkori forró csokoládé azonban jelentősen különbözött a mai változattól, hiszen a kakaóbabokat megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták, majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. A majákat követő aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával és kukoricaliszttel és már használták az erjesztés technikáját, aminek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

Európába Cortés vitte magával a kakaóbabok titkát, a 17. századig azonban nem terjedt el Európában. Az 1600-as évektől már egyre népszerűbbé vált Angliában, 1660-tól már kifejezetten divatos italnak számított, megnyílt az első csokoládézó is Londonban, Chocolate House néven.

Ti is élvezhetitek az igazi krémes forró csoki élményt, hiszen ez is egy újdonság nálunk, beszerezhetitek webshopunkból!