Blog

A nagy kérdés: tea vagy kávé? Melyik ital az egészségesebb?

A nagy kérdés: tea vagy kávé? Melyik ital az egészségesebb?

A mai blogbejegyzésben egy régóta fennálló kérdéskört járunk körbe: melyik italnak vannak kedvezőbb hatásai, melyiket érdemesebb fogyasztani: a teát vagy a kávét?

A teát és kávét fogyasztók többsége a serkentő hatás miatt fogyasztják az említett italokat, amelyek a reggeli ébredést segítik vagy éppen lendületet adnak napközben. De mégis, melyik a jobb? 

Élettani szempontból mindkét ital legfontosabb összetevője a koffein, ami szagtalan, kesernyés ízű, fehér kristályos alkaloid, amely a kávén és a teán kívül még kb. 60 növényben található meg (többek között a kakaóban, matéban, a kóladióban). A koffeinnek értágító hatása van, felgyorsítja az anyagcserét, serkenti az ideg- és szívrendszer működését, és a szellemi funkciókat is javítja, de az izmok teljesítőképességét is fokozza. 

Ha 2 dl vízben 2 gramm teát forrázunk le, annak koffeintartalma 60-100 mg között mozog. A határok azért is ilyen szélesek, mert az ital koffeintartalma több tényezőtől is függ. Ilyen befolyásoló tényező például az áztatás ideje, a víz hőmérséklete, a tealevelek kora. 

Koffein a kávéban

A koffein azonban másként hat a teában, mint a kávéban. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perccel a koffein máris kimutatható a szervezetben, maximum-koncentrációját pedig 30 perc múlva éri el, majd az élénkítő hatás rövid idő alatt elmúlik és a kávé elfogyasztása után 3-4 órával már ismét álmosak lehetünk. Ennek az a magyarázata, hogy a kávéban lévő koffein a lorogénsam káliumsójához kötődik, és már a gyomorban felszabadul és fel is szívódik. 

Koffein a teában

A teában található koffein kisebb része szabad állapotban, nagyobb része pedig csersavhoz kötve található meg. A csersavak összehúzó hatása miatt a nyálkahártyák felszíne “megedződik” és a felszívódási szakasz kitolódik. A teából a koffein csak a bélrendszerben szabadul fel fokozatosan: így a hatóanyag felszívódása a szervezetünkben sokkal lassabb, így a tea kevésbé gyorsan, de hosszabb ideig frissít fel minket. 

A teában lévő koffein és származékai élettanilag jobb hatásúak, mint a kávé koffeinje. Lényeges különbség még, hogy a teával bevitt koffein nem emeli meg a vérszérumban lévő zsírsavak mennyiségét.

Összegezve tehát a teában található koffein sokkal hosszabb ideig fejti ki hatását, tovább éberek tudunk maradni 1-1 bögre ital után - kínálatunkban pedig számtalan finomabbnál finomabb teát találhatsz, amelyekkel garantált az éberség.