Blog

A növény, ami megváltoztatta a világot

A növény, ami megváltoztatta a világot

Küllemre és ízre sokféle teafajtát állítanak elő és fogyasztanak szerte a világon, mindegyiket a sokoldalú, örökzöld növény, a Camellia sinensis leveléből készítik. A következő sorokban kicsit bővebben bemutatjuk Nektek a teanövényt, és a legfontosabb tudnivalókat vele kapcsolatban.

Camellia Sinensis

A Camellia Sinensisnek két fő termesztett változata van: az egyik a kínai teacserje leveleiből élénk, friss és telt zamatú teákat egyaránt készíthetünk. A kis levelű növény a hűvös, párás éghajlatot kedveli, így fő megjelenési helye Kína, Tajvan és Japán magasabb hegyvidékei. Vadon élő példányai akár 6 méteresre is megnőhetnek! A másik változat az asszámi teacserje, ami a trópusi területeken érzi jól magát: Indiában, Srí Lankán és Kenyában. A vadon élő példányok esetében előfordulnak 15 méteres egyedek, ágaikon 20 cm-es levelekkel. Ezekből lágy, zöld ízű vagy élénk, malátás teákat készítenek. 

Fedezd fel teáinkat, és élvezd a kortyonként változó ízeket!

A növény karaktere

A teanövény egyik sajátossága, hogy remekül tud alkalmazkodni a környezethez, a helyi talajhoz és a klímához is. A termelők gyakran saját teanövényük megkülönböztető jegyeit felhasználva fejlesztenek ki nemesített fajtákat. Ehhez azonban kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező teanövényeket választanak ki: egyedi aromájú vagy kimondottan szárazságtűrő, esetleg a rovaroknak jól ellenálló egyedeket. 

Az emberi beavatkozás és a természeti élőhelyek változékonyságának következtében ma mát 500-nál is több hibrid teanövény létezik. Közülük néhányat kifejezetten csak egyetlen teatípushoz termesztenek. Például a Ta Paj Hao fajtát a Paj Hao Jin teához, de ilyen a jabukita, Japán legnépszerűbb teafajtája is.