Blog

Az 5 legérdekesebb teatermő vidék

Az 5 legérdekesebb teatermő vidék

Ez a nemes ital már több mint 5000 éve jelen van a világban, amikor Kínában véletlenül felfedezték. A tea növénye Dél- és Kelet-Ázsiából származik, és az ital a 16. században került behozatalra Európába a portugál gyarmati uralkodón keresztül. Napjainkban Kína a világ legnagyobb teaelőállítója, évente kb. 1,5 millió tonnát termel. A következőkben a már említett kínai termőterülettel ismerkedünk meg, és még az indiaival, kenyaival, de elutazunk a Srí Lankán található területre is, ahogy Indonézia teaföldjeit is meglátogatjuk.

Nézzük meg tehát a legismertebb és legszebb teaültetvényeket!

  1. Kína

A kínai teakultúra, amely elsősorban a zöld tea kultúráját jelenti, körülbelül 5000 évre tekinthet vissza, ahogy azt már fentebb említettük. Kezdetben az uralkodók itala volt, élvezeti cikk. A kínai császárok előszeretettel adtak ajándékba teát az udvarukban megforduló különböző népek követeinek, akik uralkodójuknak vitték aztán haza a becses kincset. Később a teát gyógyszerként is alkalmazták: fejfájás, vesekő elleni jótékony hatását már korán felfedezték. Egy idő után a teázás már a nép körében is szokássá lett, a teagazdaságok elterjedésével a tea ára is megfizethetővé vált, így a teázás szokása a szegényebb emberek körében is egyre inkább elterjedt.

Kínai tea

A kínai zöld teát termesztő tartományok közül Yunnan, Anhhui, Zhejiang és Fujian a legismertebbek. Már a Sung dinasztia idején (920-1280) felhasználták a jázminvirágot a zöldtea ízesítésére. A Kínai jázmintea világhírű, továbbá Kínában rózsateát és licsi teát is készítenek. Nagyon híres a füstölt tea, a Lapsang Souchong is. Kínában elsősorban a zöld teát termesztik és fogyasztják, de kiváló a kínai fekete tea is, mint például a Yunnan és a Keemum. A Kínából származó fekete tea kevesebb teint tartalmaz, és nem annyira erős, mint más fekete teák.

  1. India

Darjeeling egy indiai, nyugat-bengáli város neve, róla nevezték el a körülötte lévő híres teatermesztő régiót. A Darjeeling ültetvények közel 3000 méter magasságban, a Himalája déli lejtőin találhatók. A hűvös éjszakák és az intenzív hegyi napsütés miatt itt teremnek a világ legfinomabb és legértékesebb teái. A nagy magasság miatt a tealevelek lassabban nőnek. Ettől a leveleknek intenzívebb és teljesebb aromája van. A Darjeeling teát a teák pezsgőjének tartják, és a mintegy 100 teaültetvény jó része olyan híres, mint a legjobb francia bortermő vidékek. Két fajtát különböztetünk meg: az első virágzást (tavaszi betakarítás) és a második virágzást (nyári betakarítás). Az első virágzás könnyű és enyhe aromájú és nagyon világos teát eredményez. A második virágzás főzete teljesebb, intenzívebb, nagyon aromás és fűszeresebb, és muskotályos ízű italt ad. Az őszi termés, amit a monszun után szüretelnek nagyon aromás és könnyű teát eredményez.

Indiai tea

Assam, indiai állam a Brahmaputra két partján elterülő széles síkságokat öleli fel. Északról a Himalája keleti nyúlványa határolja. Assam államban található a világ legnagyobb összefüggő teatermő területe. Az Assam tea malátás, testes és erős színe van. Sok különböző teakeverék elkészítéséhez használják különleges aromája miatt.

Nilgiri India dél-nyugati részén található, a tartomány neve tamil nyelven kék hegyeket jelent. Az itteni teaültetvények egészen 2000 méteres magasságig terülnek el. Az első teagazdaságot, amely ma a Coonoor Tea Estate nevet viseli, 1854-ben hozták létre, amelyet hamarosan több is követett. Ma már több száz teagazdaság és ültetvény található a térségben. Nilgiriben csaknem négyszer annyi teát termesztenek, mint az észak-kelet indiai Darjeeling tartományban, s ez elsősorban a terület trópusi éghajlatának köszönhető. A térség hegyeinek magaslatain termesztett fekete tea az egyik legkiválóbb az indiai teák közül. A legjobb minőségű teatermés a monszun időszakok közötti időre esik, a száraz december-március időszakban szüretelik le az egész éves termés mintegy 35 százalékát. A Nilgiri teából készül Indiában a híres chai vagy masala chai (fűszeres tea), amelyet indiaiak milliói fogyasztanak reggeltől estig. Az itt termesztett fekete tea erősebb, de finom, kellemes gyümölcsös ízhatású, emiatt gyakran a ceyloni teához hasonlítják.

  1. Kenya

Kenya úgy ismert, mint a teavilág fővárosa. Több teát exportál, mint bármelyik más ország, beleértve Indiát, Kínát és Sri Lankát is. Kenyában a termesztésének központja Kericho, ami 7000 lábbal a tengerszint felett helyezkedik el. A terület kiváló klímája lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű teát termesszenek, a magas átlaghőmérséklet és a magas csapadékmennyiség következtében, amit a Viktória-tó közelsége magyaráz. A Kericho terület klímája azért is különleges, mert a tea szüretelését egész évben is lehetővé teszi. Ezen a környéken a teát minden 17. napon lehet szüretelni, ellentétben a többi hellyel, ahol az első és a második szüretelés az elterjedt. A kenyai teának egy kivételesen testes és markáns íze van.

  1. Srí Lanka

A ma Sri Lankának nevezett országból származó teát hagyományosan az ország régi nevén, ceyloni teaként emlegetik. A Pidurutalagala csúcsnál 2525 méteres magasságot elérő Nuwara Eliya magasföld a sziget déli részén terül el. Az Uva és Uda Pusselawa régiók ezen magasföldek keleti részén találhatók, míg a Dimbula és Dickoya térségek a nyugati oldalon vannak. Ceylon szigetén egész évben szüretelik a teát. Keleten (Uva) a száraz évszakban, júniustól szeptemberig takarítják be a legjobb minőségű teát, mialatt a monszun a nyugati térségbe esőt hoz. Nyugaton (Dimbula és Dickoya) a legjobb minőségű teát a decembertől márciusig tartó száraz időszakban takarítják be, amikor keleten zajlik a monszun időszak. A tea fanyar ízű és erős színe van, ezért "csészébe zárt aranynak" nevezik . A Nuwara Eliya magasföldről származó tea nagyon világos és kellemes ízű.

Srí lankai tea

  1. Indonézia

Indonézia egy több mint 17 000 szigetből álló iszlám ország, amely 1949-ben nyerte el függetlenségét. A szigetek állat- és növényvilága rendkívül változatos. Az innen származó tea története az 1820-as évekre nyúlik vissza, amikor is 1824-ben, az indonéz kormány megbízásából, a német Dr. Ch. Bernard hozzálátott egy kínai teaültetvény létrehozásához Jáva szigetén. Két évvel később megérkeztek Kínából az első teamagok és cserjék. A termesztést kínai szakértők felügyelték, a teát kínai módszerek szerint termesztették. Az első jávai teaszállítmányok az “Algier” nevű fregatton, 1835-ben indultak útnak, Hollandiába. 1878-ban az első assami teacserje is megérkezett Jávára, ahol a későbbiekben, – a kínaival történő keresztezésnek köszönhetően – egyre jobb minőségű teát tudtak termeszteni. A XX. század első évtizedében megnőtt a tea iránti kereslet a világon. Az igények kiszolgálására Szumátra szigetén is ültetvényeket hoztak létre, s itt is megindulhatott a tea termesztése. A Szumátrán termesztett tea erősebb és színesebb főzetet adott, míg a jávai tea színe halványabb, viszont aromája erősebb volt. Érdekesség, hogy a Szumátrán uralkodó éghajlati viszonyoknak köszönhetően a szigeten egész évben közel azonos minőségű teát szüretelhetnek, míg a legfinomabb prémium jávai teát a július és október közötti időszakban szüretelik.