Az arabica kávé - mit érdemes tudni erről a kávéfajtáról?
Nagyon népszerű ital a kávé, nem is csoda, hiszen karakteres íze van minden kortynak, és persze felébreszt minket a legnehezebb éjszaka után is.
Kínálatunkban az arabica kávé érhető el, ennek a kávéfajtának a jellemzőit szeretnénk most bemutatni Nektek!
Az arabica kávé
A kávéfajták közül az arabica a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica kávé. Az arabica a legrégebben ismert fajta. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe.
A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeti tényezőivel szemben. A talaj minősége, az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind erőteljesen befolyásolja a kávé minőségét.
A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éreshez. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen ez a fajta rendelkezik a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Kevesebb koffeint tartalmaz, aromákban, ízvilágban igen gazdag.
Az arabica kávé jellemzői:
- Magasabb területeken, (900-2000 méteres) hegyvidékeken érzi jól magát
- Nem kedveli a közvetlen napsütést
- Érzékeny a kártevőkre és az időjárási szélsőségekre
- Termésének koffeintartalma viszonylag alacsony (0,3-1,5%)
- Íze aromákban gazdag
- Selymes ízvilágának köszönhetően jellemzően lágy pörkölést alkalmaznak az arabicánál
- Selymessége és lágy ízei miatt ideális alapanyag a cappuccinónak és a lattének
Fedezd fel Te is az ízletes arabica kávékat akár instant akár őrölt, pörkölt kiszerelésben!