Blog

Az arabica kávé - mit érdemes tudni erről a kávéfajtáról?

Az arabica kávé - mit érdemes tudni erről a kávéfajtáról?

Nagyon népszerű ital a kávé, nem is csoda, hiszen karakteres íze van minden kortynak, és persze felébreszt minket a legnehezebb éjszaka után is.

Kínálatunkban az arabica kávé érhető el, ennek a kávéfajtának a jellemzőit szeretnénk most bemutatni Nektek!

Az arabica kávé

A kávéfajták közül az arabica a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica kávé. Az arabica a legrégebben ismert fajta. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe.

A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeti tényezőivel szemben. A talaj minősége, az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind erőteljesen befolyásolja a kávé minőségét.

A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éreshez. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen ez a fajta rendelkezik a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Kevesebb koffeint tartalmaz, aromákban, ízvilágban igen gazdag.

Az arabica kávé jellemzői:

  • Magasabb területeken, (900-2000 méteres) hegyvidékeken érzi jól magát
  • Nem kedveli a közvetlen napsütést
  • Érzékeny a kártevőkre és az időjárási szélsőségekre
  • Termésének koffeintartalma viszonylag alacsony (0,3-1,5%)
  • Íze aromákban gazdag
  • Selymes ízvilágának köszönhetően jellemzően lágy pörkölést alkalmaznak az arabicánál
  • Selymessége és lágy ízei miatt ideális alapanyag a cappuccinónak és a lattének

Fedezd fel Te is az ízletes arabica kávékat akár instant akár őrölt, pörkölt kiszerelésben!