Blog

Darjeeling - a teák pezsgője - ismerd meg a népszerű fekete teafajtát

Darjeeling  - a teák pezsgője - ismerd meg a népszerű fekete teafajtát

Ebben a blogbejegyzésben az egyik legismertebb fekete tea fajtát mutatjuk be, ami nem más, mint a Darjeeling, ami India északkeleti részéről származik.

Ez a teafajta a termesztési helyéről kapta a nevét. Korábban Darjeeling Szikkimhez tartozó kisváros volt a Himalája déli előhegységben, amit az angolok 1841 körül elfoglaltak. Ma nemcsak a várost hívják Darjeelingnek, hanem India legészakibb teatermő vidékét is, ahol a világhírű fekete teát termesztik. Sokan “a teák pezsgőjeként” emlegetik ezt a teafajtát. A darjeeling szószerint villámcsapást és földet jelent. Egyes népmesék szerint Indra isten haragjában villámot, mennydörgést és esőt küldött a területre - ez azonban a teatermesztésben nem bizonyult csapásnak.

Az enyhén muskotályos ízű Darjeeling az egyik legkedveltebb ízű tea a világon. Sok változata létezik: az ültetvény helye, a szedés ideje és a tea minősítése alapján különböztethetjük meg az egyes fajták. 

A szedési időszak azért is fontos, mert az egyes szedések különböző ízt, aromát és színt eredményeznek. Az első szedés márciustól májusig zajlik, és ezek nem túl testesek, erősen virágízűek, aromásak és a teák színe a zöldestől az aranyig váltakozik. A második szüret júniustól júliusig tart, ebből a szedésből származó teák aromásak, robosztusabbak és összetettebbek az első szedésből származóakhoz képest. Az őszi, szeptember-októberi szedély finom ízű, a két korábbinál jóval erőteljesebb és sötétebb, vöröses színű teát ad. Az április-májusban tartott köztes szüret teáinál az első szüret finomsága keveredik a későbbi szedések testességével. Ez utóbbi teák ritkán kerülnek az európai csészékbe.

Hogyan érdemes elkészíteni a Darjeeling teát?

Egy csésze (kb. 3 dl) vízhez egy teáskanál teafüvet számítsunk. A teát 95-100°C fokú vízzel forrázzuk le, és 2-3 percig áztassuk, mivel könnyen fanyar ízű lehet. A fekete tea akár tejjel is fogyasztható. Kóstold meg Te is a nagyon népszerű fekete teát, a Darjeeling-et!