Blog

Fekete tea – ezt a 6 dolgot tudnod kell róla

Fekete tea – ezt a 6 dolgot tudnod kell róla

A fekete tea a legrégebben ismert fajta, rengetegen fogyasztják. De mit is kell erről a teáról tudni, milyen hatásai vannak? Ezeket szedtük össze az alábbiakban néhány pontban.

  1. Segít fókuszálni

  Sokan úgy vélik, hogy a fekete tea több koffeint tartalmaz zöld és fehér társainál. A készítés közbeni oxidációs folyamat azonban csökkentheti a koffein mennyiségét. Ugyanez a folyamat, amely a fekete teát olyan stimulálóvá teszi, mert a koffein gyorsabban bekerül a véráramba, mint a zöld és fehér teák esetében. Ez a gyors felszívódás teszi a fekete teát egyszerre fizikai és mentális élénkítővé.

  1. Nyugtató hatású

  A fekete tea L-theanine-t tartalmaz, ami egy aminosav és ez teszi a teát nyugtató hatásúvá – a koffein tartalma ellenére is. A theanine neurotranszmitterként viselkedik: minimalizálja a remegést és idegességet okozó hatásait a koffeinnek anélkül, hogy ez befolyásolná a mentális és fizikális stimulációkat.

  Fekete tea

  1. Jót tesz a fogaknak

  A fekete tea fluoridot és csersavakat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a lepedékek képződését a fogakon. Ízesítetlen fekete tea fogyasztásával és megfelelő fog- és szájápolási rutin kialakításával egészségesebb fogaid és ínyed lehet.

  1. Megtisztítja a bőrt

  A fekete tea segít megküzdeni a pattanásokkal és a zsíros bőrrel is. Készítsük el a teát, és amíg még langyos egy vattakorongot áztassunk meg, majd azt helyezzük a kezelni kívánt területre. Néhány perc után vegyük le, és tisztítsuk meg a bőrt.

  Fekete tea

  1. Csökkenti az étvágyat és segít a fogyásban

  A rendszeres fekete tea fogyasztása csökkentheti az éhségérzetet, és az édesség utáni vágyakozást, amely segít finomítani a derékvonalat. Ez az ital felgyorsítja az anyagcserét is, de ehhez fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás: kevés zsírok és cukrok fogyasztása, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, magvak és halak beiktatása az étrendbe. A rendszeres mozgás is fontos, akár egy fél órás séta formájában is minden nap.

  1. A fekete tea finom

  Kell ennél többet mondanunk? Tejjel, cukorral vagy ezek nélkül… a fekete tea egyszerűen csak finom. Ez a legjobb ok a fogyasztására, próbáld ki Te is egyik fekete teánkat! Emellett az elkészítése is rendkívül egyszerű: forraljunk fel vizet, és filteres tea esetében tegyünk egyet egy bögrébe, és öntsük fel forró vízzel. Szálas tea esetén 2-3 grammnyi tealevelet használjunk 1 liter vízhez. Hagyjuk ázni a leveleket 3-5 percig, ízléstől függően. Ha erősebb teát szeretnénk, használjunk több tealevelet és áztassuk hosszabb ideig. Ha letelt az idő, távolítsuk el a tealeveleket vagy a filtert és élvezzük a fekete tea adta ízeket.