Blog

Fókuszban a zöld tea két legismertebb fajtája: a sencha és a matcha tea

Fókuszban a zöld tea két legismertebb fajtája: a sencha és a matcha tea

Az egyik legnépszerűbb tea a zöld tea. Nem véletlen: rendkívül sokoldalú, minden kortynak más íze van, és sokan kávé helyett is fogyasztják, mivel egyenletesen bocsájtja ki a koffeintartalmát a zöld tea. Mai blogbejegyzésünkben a sencha és a matcha tea fajtákat vizsgáljuk meg közelebbről.

A zöld, nem fermentált tea hasonlít leginkább a leszüretelt tealevélre. A tavaszi hajtás a téli pihenőidőszakot követően bőven tartalmaz a gyökérből érkező tápanyagokat és egyéb olajokat. A zöld teát frissességéért és múlékony természetéért imádjuk. A legkiválóbb kínai zöld teákat az április elejére eső “tavaszi ünnep előtti” jelzőt viselik. A zöld tea levele különböző formájú lehet: lapos, tű alakú, csigaszerűen felpöndörödött, gombóc formájú vagy éppen finoman csavart is lehet. 

Minden teának megvan a maga jellegzetessége, ami csak arra a fajtára igaz: vonatkozik ez az ízre, a színre és az illatra is. Így van ez a zöld tea esetében is.

A zöld tea a friss, végtelen mezők vagy a tenger illatára emlékeztet. Elkészítéskor figyelni kell a víz hőmérsékletére: ha túl forró, tönkreteszi a teát megédesítő finom aminosavakat; a túl hideg vízben azonban nem oldódnak ki teljesen az ízanyagok. 

A zöld teáknál nagyon fontos az áztatási idő betartása - a túl sokáig áztatott tea fanyarrá, keserűvé válhat, ezért a legideálisabb 2-3 percig áztatni a zöld teát. 

Sencha tea

A sencha tea, vagyis más néven a párolt tea, a legnépszerűbb zöld tea fajta Japánban. A feldolgozott zöld tea 80%-ából sencha tea készül. Az áztatás során a főzet aranylóan zöldes színű lesz, frissítő aromával, melyben megtalálhatóak a fanyar és az édesebb ízek is.

A sencha tea közvetlen napfényben nevelt zöld tealevelekből származik. A növénynek csak a felső hajtásait használják, mert azok zsengébbek és magasabb minőségűek. A leszedett leveleket gőzölik, hogy megelőzzék az oxidációs folyamatok beindulását. Ez a folyamat a legfontosabb lépés, illetve a legjelentősebb különbség a japán és a kínai zöld tea között - utóbbit ugyanis serpenyőben pirítják, nem gőzölik.

A következő lépés a tealevelek szárítása és sodrása. Ez utóbbi lépésnél kapja a tealevél a rá jellemző sávos mintázatot, eközben szabadulnak fel azok az anyagok, amelyek intenzívebbé teszik a tea ízét. 

Matcha tea

A matcha portea a kínai Szung-dinasztia idejéből származik, amikor még porított teát használtak leginkább. Kínába látogató buddhista szerzetesek vitték magukkal haza, Japánba, végül aztán a japán teakultúra szerves részévé vált, a csanjou teaszertartásban használják. A matcha teák készítésére szánt, legjobb minőségű teanövényeket Japán Udzsi régiójában termesztik. 

A matcha jellegzetes, neonzöld színét a szedés előtti hetek mesterséges árnyékolásának köszönheti, amelynek hatására fokozódik a klorofill termelődése. Ezt követően a levélrügyeket szedik le, ezeket gőzölik, szárítják, eltávolítják a levélnyelet és az erezetet. Az így kapott “tencsának” nevezett levelet matchaőrlőbe teszik, és finom porrá őrlik. 30 g matcha őrlése akár egy 1 óráig is eltarthat! 

A matcha koffeintartalma magas, és a sima zöld teákhoz képest sokkal több egészségtámogató tulajdonsága van, hiszen az egész tealevelet elfogyasztjuk ebben az esetben. Számos antioxidánst tartalmaz, amely nyugtatja az elmét, serkenti a memóriát és a koncentrálást. A matchában található koffein a kávéval ellentétben fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így hosszantartó, akár 6 órán keresztül energikusak lehetünk. A matcha gyorsítja az anyagcserét, valamint elősegíti a zsírsejtekkel való küzdelmet is. A magas antioxidáns tartalom lassítja a sejtek öregedését is. A matchában lévő klorofill természetes méregtelenítő és vízhajtó hatású, így elősegíti a káros anyagok gyorsabb távozását a testünkből.

Fedezzétek fel Ti is a lenyűgöző sencha és matcha tea fajtákat a Teanet.hu termékeivel!