Blog

Hogyan kell helyesen tárolni a teákat?

Hogyan kell helyesen tárolni a teákat?

Többször is előfordult már, hogy egy-egy tea sokáig állt a konyhában, és amikor hónapok múlva eszedbe jutott, hogy “Jé, nekem ilyenem is van még!”, és gyorsan forraltad is a vizet, izgatottan vártad az ízélményt, de az elmaradt? Sokat veszíthet a tea az aromáiból, ha nem megfelelően tároljuk őket. Mai bejegyzésünkben eláruljuk, hogyan is érdemes tárolni a teákat!

Felbontás előtt

Ha a vásárolt szálas tea aromatartó csomagolásban van (papírdobozban, vákuumcsomagolásban vagy fémdobozban), akkor maradhat ebben egészen addig, amíg felbontjuk. Néhányan úgy gondolják, hogy a tea jobban megtartja frissességét, ha felbontás előtt mélyhűtőben tárolják, de persze ennek akkor van értelme, ha előre tudjuk, hogy sokáig nem kerül sor a fogyasztásra.

Felnyitáskor

A csomagolás felnyitása után a tealeveleket ne hagyjuk az eredeti zacskóban, papírdobozban, még abban az esetben sem, ha hozzá műanyag vagy fémkapcsot mellékeltek, hogy ezzel szorosabbra tudjuk zárni a visszahajtogatott zacskót.

A teák minőségét nagyban ronthatják:

  • oxigén
  • víz
  • magas hőmérséklet
  • közvetlen napsütés
  • más aromák

Legjobb, ha légmentes tárolóedénybe tesszük, például fémdobozba vagy üvegbe, és szobahőmérsékleten, közvetlen hőtől/napfénytől mentes helyen tároljuk a teákat. Vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön erős illatú étel vagy illatszer közelébe, mert könnyen átveheti azoknak az illatát, aromáját. Ugyanilyen fontos, hogy száraz helyen tároljuk, ne érje nedvesség a tealeveleket.

Felbontás után

Felbontás után ne tároljuk a teát mélyhűtőben, se hűtőszekrényben. Utóbbiban fagypont feletti hőmérséklet van, magas nedvességtartalom mellett, így a tea minősége a hidegben romlik, nem lesz ugyanolyan az ízélmény legközelebbi fogyasztáskor.

Megfelelő tárolás esetén a tealevelek megőrzik frissességüket és szavatosságának teljes időtartama alatt élvezhetjük ízeit, aromáit. Egyes teafajták más-más ideig tárolhatók: a zöld és fehér teák kb. 1 évig, míg a fekete teák ennél is hosszabb időn keresztül megőrzik szavatosságukat, és aromáikat.

A filteres teák

A filteres teákról általánosságban elmondható, hogy kb 6-12 hónap a szavatossági idejük, azonban az ő esetükben is figyelni kell a tárolásra. Közvetlen napfénytől távol, szobahőmérsékleten, száraz helyen érdemes őket tárolni, hogy minél tovább frissek és zamatosak maradjanak.