Blog

Mik azok az organikus teák? A legfontosabb 7 dolog

Mik azok az organikus teák? A legfontosabb 7 dolog

Egyre nagyobb figyelem kerül a növénytermesztéskor használt vegyszerekre és azok hatásaira. Ezeknek is megvannak az előnyei: gyorsabban növekszenek a növények. Azonban hátrányuk is akad ezeknek a szereknek: megváltoztatják a talajt hosszú távú használat esetén, és az emberi szervezetre is negatív hatásai lehetnek elfogyasztáskor. Éppen ezért egyre népszerűbb az organikus termesztés!

Az „organikus” jelző biztosítja, hogy az adott növény termesztése során semmilyen vegyi anyagot nem használtak, továbbá azt is, hogy ezeket a növényeket nem módosították genetikailag.

Organikus tea

Ez a fogalom különösen igaz lehet organikus szálas teák esetében. Áztatás közben jól látszódik, hogy a forró víz a jótékony tulajdonságait hozza elő a növénynek, és az elképzelés, miszerint a vegyszerek is kiáznak, nem is olyan nevetséges. Íme 7 ok, amiért az organikus teák jobbak a számunkra!

  • Először is, ahogy már említettük, vegyszereket egyáltalán nem használtak a termék előállítása során. Ez azt jelenti, hogy például egy organikus zöld tea esetében a levelek permetezés-mentesek, nem használtak rajtuk gyom- és rovarirtó szereket és műtrágyát sem. Ez megsemmisíti a talaj jövőbeni pusztulását és a kemikáliák hatásait mind a fogyasztók, mind a gazdálkodók esetében. Noha ezek a szerek rövidtávon segíthetnek, de hosszú távon semmiképpen sem.
  • A vegyi anyagok elhagyásával a termék biztonságossá válik. Ha organikus teát fogyasztunk, biztosíthatjuk, hogy nem fogunk szenvedni a vegyszerek káros hatásaitól.
  • Növényvédő szerek elhagyásával tisztább, erősebb íze lesz a teáknak. Mivel sokan a levegőn szárítják meg a tealeveleket, és nem öblítik le azokat, a levegőben megtalálható vegyi maradékok a leveleken maradhatnak, amelyek befolyásolhatják a teák igazi ízét.
  • Néhány tanulmány kimutatta, hogy az organikus teák hatóereje erősebb a normál teákénál. Továbbá azt is, hogy a teákban található összetevők és tápanyagok segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is.
  • A tea sok jótékony tulajdonsága miatt ismert, és mivel az organikus teák tisztábbak, ezek az előnyök még inkább kiteljesednek fogyasztás során, mint a hagyományos teák esetében.
  • Valamint nyilvánvaló, hogy a vegyszerek elhagyása a környezetünkre is pozitív hatással van: a kemikáliák nem szivárognak a talajba, nem szennyezik be azt, és a jövőben is használható lesz.
  • Továbbá a gazdálkodókra és a tealevél-szedőkre is biztonságosabb és egészségesebb. Ezek a vegyszerek nemcsak a természetre veszélyesek, hanem azokra az emberekre is, akik sok időt töltenek el ezeken a termőföldeken.

A fenti pontok bizonyítják, miért is jobb és egészségesebb az organikus teák fogyasztása – védjük együtt a környezetet, támogassuk az organikus teatermesztőket!