Blog

Milyen teákat fogyasztunk?

Milyen teákat fogyasztunk?

A víz után a tea a legnépszerűbb ital, amit fogyasztunk. Azonban ma már rengeteg féle elérhető, így nehéz eligazodni, milyet is válasszunk. Az alábbiakban megismerhetjük a legismertebb teafajtákat és tulajdonságaikat.

Gyógytea

Gyógyteának nevezzük a forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italt. A gyógynövényekből nemcsak gyógyszereket, hanem többféle módon felhasználható teákat, teakeverékeket is készíthetünk. A gyógynövény-szaküzletekben és a gyógyszertárakban vagy akár már online, és a webáruházunkban is már ismert hatású speciális teakeverékek kaphatók, a betegtájékoztatóban feltüntetik az elkészítés és az alkalmazás módját, valamint az összetételt, de használatukat célszerű szakemberrel megbeszélni.

Gyógytea

A csak egyféle gyógynövényt tartalmazó csomagolásokban (natúr gyógyteák) tájékoztató nem mindig található, ezért ezeket inkább az egészséget javító termékeknek kell tekinteni. Kellő jártassággal teakeverékek is készíthetőek belőlük, azonban ügyelni kell azok összetételére, az elkészítés körülményeire és az alkalmazás módjára.

A gyógyteák elkészítéséhez tiszta, jól zárható fedővel rendelkező edényt használjunk. Ha más utasítás nincs, adagonként egy evőkanál teakeveréket 2,5-3 dl vízzel öntsük le. Áztatási idő után sűrű szűrőn átszűrve fogyasszuk.

Fekete tea

Ez a teafajta az egyik legnépszerűbb és legismertebb. Ez valószínűleg azért van, mert hosszú ideig Európában az egyetlen ismert tea volt. A fekete teát sokan tanulmányozták a táplálkozás és egészségre gyakorolt ​​hatásáról. Az kiderült, hogy a fekete tea 400 különböző anyagot tartalma, fő hatóanyaga a koffein, de megtalálhatóak még benne különböző ásványi anyagok, enzimek és nyomelemek is. A friss tealevelek akár 7%-nyi koffeint is tartalmazhatnak, de leggyakrabban az érték 5% körüli. 

Fekete tea

A fekete tea elkészítése nem nehéz: háztartási körülmények között elegendő egy szűrő. Helyezzünk 4-6 gramm (kb. 3-4 teáskanálnyi) teát 1 liter vízbe és öntsünk rá 98-99 ° C-os vizet és áztassuk 3-6 percig. Ízesíthetjük cukorral, mézzel vagy éppen tejjel – ebben az esetben a tejre öntsük a teát – vagy akár citrommal. Azonban, ha a fekete tea minden ízét élvezni szeretnénk, adalékanyagok nélkül fogyasszuk, nálunk könnyen beszerezheted, és már élvezheted is ezt az italt.

Zöld tea

Ez a fajta is ugyanarról a cserjéről származik, mint a fekete társa. A Camellia sinensis cserje leveleit szüretelik, majd végig megy a feldolgozási folyamatokon: hevítik, sodorják, pirítják és osztályozzák. A zöld teát nem fonnyasztják, ezért marad világosabb színű és több aroma- és olajtartalma. 

A zöld tea rendszeres fogyasztásának kedvező hatása széles körben bizonyított tény. Az elmúlt években egyre több kutató vizsgálta a zöld tea élettani hatásait. A zöld tea fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre, amit te is élvezhetsz, ha kipróbálod zöld teáinkat. Nyugtat, de élénkít. A zöld tea tartalmaz ugyan koffeint, de jóval kisebb mennyiségben, mint a kávé. Tényleges koffeintartalma a tealevelek mennyiségétől, az áztatási idő hosszától és a felöntések számától függ. Segíti a mindennapi stresszt leküzdeni, mindemellett az immunrendszerünket is támogatja, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Zöld tea

A sérülékeny zöld teával elkészítéskor óvatosan kell bánni, csakúgy, mint a friss és zsenge zöldségekkel. Használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez, a víz 60-80 fokos legyen, a felöntési idő pedig 30-60 másodperc. A zöld tea felöntéséhez jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz. A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá 1 teáskanál citromlevet is.

Gyümölcs tea

A gyümölcsös teák gyógynövényekből, fűszerekből készült teák nem tartalmaznak kínai teafaleveleket, mégis a teák közé sorolhatjuk őket. A gyümölcsös teák háztartásunk leghagyományosabb teái közé tartoznak, kínálatunkból bővítheted is gyűjteményed. A szálas teák összetevői mindig frissek és illatosak, tökéletes ízt és vizuális élményt nyújtanak számunkra. Az alapanyagokat végtelenül kombinálhatjuk.

Gyümölcs tea

A gyümölcstea elkészítésekor legalább 5 perc teljen el – egyes teáknál akár 15 is – miután kivesszük a filtert a bögréből. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is egyaránt ezt a természeténél fogva koffeinmentes teát.

Rooibos tea

A rooibos tea egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Nem hagyományos tealevelekből készül, hanem egy dél-afrikai növény a fokföldi rekettye hajtásaiból készítik el. A tea édes ízét gyakran a hibiszkusz teához hasonlítják, és enyhén karamellás, vaníliás ízjegyek is kiérezhetők belőle - te is megtapasztalhatod ezeket az ízeket teáinkkal. Mivel a rooibos tea egy gyógytea számos pozitív hatását ismerjük. A többi gyógyteához hasonlóan ez a vörös tea sem tartalmaz koffeint, így a nap bármely szakaszában fogyasztható.

Rooibos tea

A dél-afrikai rooibos teát forrázni kell. Egy nagyobb hőálló kancsóba 10-12 g tealevelet tegyünk, erre öntsünk körülbelül 1 liter forró vizet, és áztassuk 5 percig. Szűrés után fogyasztható is. A vörös tea önmagában édes ízű, így friss citrom- vagy narancslével kiegyenlíthetjük az ízeket. Ha mégis édesíteni szeretnénk, a méz jobban illik a rooibos teához.