Blog

Szálas vagy filteres? Hogyan dönts – útmutató 5 pontban

Szálas vagy filteres? Hogyan dönts – útmutató 5 pontban

Tea vásárláskor rengeteg kérdéssel találhatjuk szembe magunkat, az egyik ilyen, hogy szálas vagy filteres kiszerelésűt válasszunk, melyik a kedvezőbb és a jobb ízű? Az alábbiakban összeszedtünk néhány szempontot, amelyek segíthetnek a választásban.

Szálas tea: egész tealevelek – filter: törmelék, levágott levelek

A teanövény termesztése után leszedik a leveleit, amelyeket azután feldolgoznak: fonnyasztják, sodorják, esetenként fermentálják, majd leszárítják. Ezen folyamatok után csomagolják a tealeveleket, amelyek eljutnak a fogyasztókhoz, akik élvezhetik az ital adta ízvilágot – így állítják elő a szálas teát.

Ezzel szemben a filterek a tealevelekről letöredezett kis darabkákat, törmelékeket tartalmazzák, vagy éppen gépekkel levágott, összevagdalt leveleket, amelyek felülete tele van törésekkel, sérülésekkel. Ezeken keresztül a csersavak sokkal könnyebben és gyorsabban kiáznak, így egy filteres tea hamarabb válhat keserűbbé, és erősebbek is, mint a szálas csomagolásúak.

Szálas tea

Kézműves munka – ipari termék

Teakészítő mesterek gondos munkája által készülnek el a szálas teák. Tudásuk sok generáció tapasztalatain és saját, sokéves gyakorlatukon alapszik – értéket adva a teának és megfelelő gondozással, gondoskodással előállítva a végső terméket.

A filteres teák nagyüzemi feldolgozás során készülnek el, tömegfogyasztási cikként kezelik, kevésbé figyelve a teák minőségére.

Illatok, ízek

Szálas teák esetében meglepően sokoldalúak és izgalmasak lehetnek az illatok, akárcsak a boroknál. Termőterületek, fajták és szüretek más-más illatot eredményeznek. Az ilyen teáknál az ízek is komplexek, lehet például: mézes, virágos, fűszeres, friss-füves, karakteres, lágy, intenzív is. Továbbá folyamatosan változó ízekkel találkozhatunk, amelyek kinyílnak, és fejlődnek, ahogy haladunk előre a felöntésekkel.

A filteres teák illata többnyire egyszerű és egyhangú, nincs bennük „megfejteni való”, szálas társaival ellentétben. A filterek zúzott törmeléket tartalmaznak, és így már az első felöntésnél kiad magából minden ízt a tea, a filtereket nem is szokás többször felhasználni. Itt többnyire kesernyés, száraz és csersavas ízjegyekkel találkozhatunk – ezért is szokás cukorral, citrommal és tejjel ízesíteni ezeket.

Tea filter

Látványvilág

Az egész levelek vizuális élményt nyújtanak készítés közben: a vízben láthatjuk kinyílni, kirajzolódni a teljes tealeveleket, és ha egy-egy rügy került a csészébe, tovább erősíthetik a látvány nyújtotta élményt.

A már elhasznált filter látványa lerombolhatja a szépség élvezetét, és elvehet a teázás megnyugtató élményéből.

Szálas tea

Gazdaságosság

A szálas teákat többször is le lehet önteni, így hosszan élvezhetjük a már említett változó ízeket és illatokat, míg a filteres teákat egyszeri leöntésre tervezték: 1 filter = 1 csésze.

Ha rohanásban vagyunk – ami valljuk be, gyakran előfordul –, és gyorsan szeretnénk teát készíteni, akkor a filteres változat a megfelelő, amely rendkívül gyorsan kivitelezhető, néha érdemes lelassítani, és időt szánni a szálas teákra is, ugyanis ezek rengeteg változatosságot rejtenek magukban.