Blog

Amit az Earl Grey teáról nem tudtunk

Amit az Earl Grey teáról nem tudtunk

Az Earl Grey teát nagyon gyakran a fekete teák közé kategorizáljuk, pedig nem saját kategória, hanem az ízesített teák közé tartozik. Ízesített teának nevezünk minden olyan teafiltert (teapiramist vagy szálas teát), legyen az fehér, zöld, oolong vagy fekete, mely illatosított vagy ízesített gyümölccsel, olajjal, fűszerrel, virággal, kivonattal, természetes vagy mesterséges aromával.

Története

Az Earl Grey Charles Grey grófnak köszönhetően lett népszerű, de nem angol találmányról van szó. Az illatos és ízesített teák vitathatatlanul kínaiak. A kínai teamesterek folyamatosan kísérleteztek azon, hogyan tudják teájukat minél illatosabbá és ízletesebbé tenni. Nem csak az éppen uralkodó császár kegyét keresték ezzel, hanem olyan kereskedőknek szerették volna értékesíteni, akik a világ más tájára viszik tovább. A mesterek mindenféle ízt és illatot adtak teáikhoz a feldolgozás során, a licsi gyümölcstől elkezdve a vaníliáig. Céljuk az volt, hogy minél egyedibb és iható nedűt kínáljanak.

Az Earl Grey tea eredettörténetében megoszlanak a vélemények. Az egyik szerint egy mandarin teamester ajándékként készített a grófnak bergamottal ízesített teát. Charles Grey felesége, Lady Grey nagyon szerette a teát, csak azt fogyasztotta. Teadélutánjaikon a társadalmi elit nagy része megjelent, akik körében szintén nagyon népszerű lett az Earl Grey tea. A gróf kérte az angol teamestereket, hogy alkossák újra. Azt, hogy melyik kereskedő kezdte először forgalmazni, a mai napig vitatott kérdés. Charles Grey miniszterelnöksége alatt eltörölte a rabszolgaságot, megreformálta a gyermekmunkát, mégis a tea révén maradt meg neve a köztudatban.

 

Hogyan készül?

A gyártás során a megszáradt tealevelet ízesítik vagy illatosítják. A tea ízesítésének egyik módja a kész tea virágokkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel való összekeverése, hogy könnyedén illatossá tegyék a tealeveleket. A másik módja, hogy a tealeveleket permetezéssel vagy bevonat képzésével ízesítik, illatosítják. Ez a módszer erősebb ízt ad a teának, kevesebb összetevőt használ. Az ízesítő és tea aránya minden gyártónál más és más, ezért különbözik az Earl Grey teák íze.

Az ízt befolyásoló tényezők:

  • A felhasznált tea típusa: az Earl Grey tea fekete tea leveléből készül. A fekete tea bármely ültetvényről számazhat. Ceylonból, Afrikából, Indiából, ezért az ízvilága is más. Léteznek egykomponensű teák, melyek egyfajta tealevelet tartalmaznak. A többkomponensű teákban többfajta fekete tea levele van összekeverve.
  • A felhasznált bergamott típusa: a gyártók szintetikus és természetes bergamottot is használnak. A szintetikus előnye, hogy citrusallergiában szenvedők is fogyaszthatják. A forgalomban kapható bergamott 80%-át Calabriában termelik. A fennmaradó részt Franciaország és Törökország ültetvényein szüretelik.
  • A felhasznált bergamott mennyisége: a teamester stílusa határozza meg, mennyit használ a citrusféléből. Vannak, akik a tealevél ízét gondolják fontosabbnak, ők kevesebb bergamottot használnak fel. Mások a citrus ízét részesítik előnyben. Az ő teájukban a fekete tealevelek ízvilága kissé háttérbe szorul.

A bergamottkivonattal ízesített Earl Grey a legismertebb fekete tea a világon. A bergamott egy citrusféle, mely küllemre és ízre a narancs és a citrom között helyezkedik el, egy kis lime és grapefruit beütéssel. Egyes információk szerint a mai bergamott a narancs fajtája a Mediterrán társégben őshonos keserű sevillai narancs és egy dél-ázsiai édes lime/citrom hibridje.

 

earl grey tea bergamott

 

Változatos ízvilág

Semmi sem hasonlítható a bergamott keserű, savanyú, édeskés, virágos ízharmóniájához. Ez a természeti csoda tökéletesen illeszkedik a fekete tea karakteres ízéhez. A világ különböző pontjain eltérő módokon fogyasztják az Earl Grey teát.

  • Angliában a kissé füstös ízű kínai Lapsang Souchong fekete teát nagyon kedvelik
  • A Lady Grey egy keverék tea, mely hozzáadott búzavirágot tartalmaz és finomabb, virágosabb ízvilága van, mint az Earl Grey-nek
  • a tejszínnel és vaníliával bolondított változat a London Fog
  • a levendulával ízesített tea kifejezetten párizsi variáció
  • az Earl Greenben zöldtea van fekete helyett
  • azok, akik koffeinmenetes változatot keresnek, a Rooibos Earl Grey-t fogyasztják, mely a dél-afrikai vörös rooibos fűszernövényt tartalmazza

 

Webshopunkban hagyományos filter, teapiramis és szálas tea formában is kínálunk prémium minőségű Earl Grey teát.