Blog

Az Earl Grey tea eredete

Az Earl Grey tea eredete

A tea az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk világszerte. Talán a legismertebb ízesített tea az Earl Grey. A tea indiai, ceyloni és kínai is lehet. Előfordul, hogy a három különböző országból származó tealevelekből egyenlő arányban keveréket készítenek és azt ízesítik bergamott olajjal. 

A citrusok közé sorolt gyümölcs hájéból kivont anyag sajátos illatot és ízt kölcsönöz az Earl Grey teáknak, melyek méltán népszerűek világszerte.

Több legenda is kering a tea kialakulásával kapcsolatban.

Earl Grey brit miniszterelnök évekig harcolt a gyermekmunka ellen, az emberi jogok mellett, megszüntette a rabszolgaságot. Mégsem munkássága tette őt híressé. A róla elnevezett tea az, amitől neve ismertté vált.
Egyes információk szerint diplomáciai ajándékba kapott Kínából bergamottal ízesített teát.
Megint más feljegyzések szerint Grey birtokán egy kínai teamester keverte a kút vízből készült fekete teát citrus olajjal, a víz kellemetlen mellékízének elfedése céljából. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy a birtok büszkesége lett. Lady Grey-hez jártak az előkelőségek teázni. Így az Earl Grey tea a luxust jelentette ebben az időben. Később kezdték az angol teakereskedők is árusítani.
Napvilágot látott még, hogy Kínából érkező hajón egymás melletti hordóban szállítottak tealevelet és bergamottot. A tealevél átvette a citrusos ízt. Így már ízesített tea érkezett Európába.
Bármelyik legyen is igaz az Earl Grey tea eredetével kapcsolatban, az biztos hogy az angolok tették a világon népszerűvé. Tradíciót teremtettek a teák fogyasztásával.
Az Earl Grey tea hagyományosan gőzölt tej és vanília szirup keverékével készül, mely a "Londoni
köd" fantázianéven ismert.

Earl Grey teákat az egyes gyártók már plusz ízesítéssel is kínálják. Virágokat, fűszereket, gyógynövényeket, szárított gyümölcsöket is tartalmazó variációk is kaphatók. Jázmintól a levenduláig, citromtól a narancsig, mindenki megtalálhatja a számára legfinomabbat.


A fekete teának alacsonyabb a koffein tartalma, mint a kávénak, így a napi folyadékbevitel teljes egészében fedezhető vele.
Nyári melegben jeges teaként tökéletesen oltja a szomjat – akár néhány menta levéllel megbolondítva -, télen a nagy hidegben mézzel, citrommal kiválóan melegít át.
Jótékony hatásai között említhetjük, hogy csökkenti a vércukorszintet, javítja az emésztést. Antioxidáns tartalma támogatja immunrendszerünket.
Ízesítőként is használható az Earl Grey tea. Mártásokba, süteményekbe, csokoládékba, pikáns szószokba egyre népszerűbb hozzávaló.
Hideg vagy meleg tea, sütemény vagy szósz, az Earl Grey nagyon hamar a család kedvence lesz.
Válogasson kedvére webshopunk kínálatából:)