Blog

Ideális tea áztatás

Ideális tea áztatás

Hogyan készítsünk tökéletes teát?

Szálas, filteres, fekete vagy zöld, gyógy – vagy gyümölcstea. Sorolhatnánk még hosszan a különböző teafajtákat, csoportosítási szempontokat.

Első lépés, hogy prémium kategóriát válasszunk. Rendeljen webshopunkból kiváló minőségű teát.
A következő nagyon fontos és minőséget meghatározó tényező: a tárolás. Rosszul tárolt tealevélből nem lehet minőségi teát készíteni.
A finom aromájú – kamilla, citromfű – teák könnyen magukba szívják az erősebb aromákat – borsmenta -, ezzel megváltoztatva az eredeti ízt. Nem esne jól egy csipkebogyó tea borsmenta bukéval:)

Tehát ha túl vagyunk a minőségi tea beszerzésén és a tárolás is megfelelő, kezdődhet a készítés. Ha igazán finom teát szeretnénk fogyasztani, annak minden izét élvezni és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait is megőrizni, akkor időt kell szánni az elkészítésére.

Vízhőmérséklet, áztatási idő. Ezeket megfelelően alkalmazva elkészíthetjük a számunkra tökéletes teát.

A túl forró vizet nem szeretik a tealevelek. Ízük és aromájuk is elveszik. Nem mindegy, melyik teafajtát milyen hőfokon áztatjuk.

A fekete tea a legerősebb teafajta, 100 fokos vízzel kell leönteni. Ez ugye már forralt víz is lehet. A fekete és rooibos teák 'szeretik' a forróságot:)
Előbbi áztatása 1-3 percig tarthat. Kétszer – háromszor is fel lehet önteni. Utóbbit 3-5 percig áztassuk.
Az oolong tea elkészítési módot és erősséget tekintve a fekete és zöld tea között helyezkedik el. 85-96 fok az ideális hőmérséklet. Az áztatás 3-5 percig tarthat. A felöntést négy-hat alkalommal is meg lehet ismételni.
A zöld tea esetében a teavíz hőmérséklete 85-96 celsius fok között az ideális. 3 percnyi áztatás után négyszer-hatszor is feltölthető.
A fehér tea hasonló a zöld teához. Áztatni 80-85 fokos vízben érdemes 1-2 percig, háromszor is feltölthető.

Jogosan merül fel a kérdés: hogyan állapítjuk meg a víz hőfokát?
Forralás után hőmérő segítségével mérjük a vízhőmérsékletet. Amint eléri a számunkra ideális hőfokot, kezdődhet is az áztatás:)
Buborékok számolgatása. 65-70 fokos a víz, ha kis buborékok úsznak a tetején. Amikor a buborékok folyamatosan jönnek felfelé, már 82-88 fokos a víz, és forráskor eléri a 100 fokot.
A legegyszerűbb megoldás, ha olyan vízforralót vásárolunk, amelyen beállítható a kívánt hőfok.

A tökéletes teához szót kell még ejteni a felhasznált víz minőségéről. Magyarország területén szinte minden hol nagyon kemény a csapvíz. A kemény vízben található ionok kölcsönhatásba lépnek a teában található vegyületekkel, ami egy rendkívül rossz ízű teát eredményezhet.
Palackozott víz, forrásvíz használata javasolt.

Mindenkinek mást jelent a tökéletes tea: erősebb, gyengébb, élénkítő vagy nyugtató.
Kísérletezzünk bátran, megéri 'játszani' az áztatási idővel. Előbb-utóbb meglesz a tuti receptünk:)