Blog

Tea – kávé

Tea – kávé

A világ két legnépszerűbb italáról van szó. A fogyasztók nagy többsége serkentő, élénkítő hatása miatt fogyasztja őket. Kellemes ízük, koncentrációt fokozó hatásuk mellett több jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek. Fő alkotóelemük a koffein. Szervezetünkre gyakorolt hatása összetett dolog: stimulálja az központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést, sportolás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt. Mértéktelen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a csontritkulás és szívkárosodás veszélyét.

 

 

 

A teában és kávéban a koffein jelenléte eltérő, így a hasznosulásuk is.

Koffein a teában

A kutatók úgy vélik, a növények védelmi rendszerük alkotóelemeként használják a koffeint rovarok és már kártevők ellen. Ebből adódik, hogy a növekvő rügyek és fiatal levelek tartalmazzák a legtöbb koffeint.

A tea koffeintartalmát sok tényező befolyásolja. A termesztő régió, a növény fajtája, kora, érettsége, tenyészidőszak hossza, a talaj tápanyagtartalma, valamint a csapadék mennyisége is meghatározó. A feldolgozott tealevél koffeintartalmára hatással van a gyártás során alkalmazott technológia.

A tea mennyisége, a víz hőmérséklete, az áztatási idő, szálas vagy filteres tea, mind koffeintartalmat is befolyásoló tényezők.

A teában található koffein nagyobb része csersavhoz kötődve található. Ez csak a bélrendszerben szívódik fel, ezért lassabban fejti ki hatását, de tovább is tart.

 

 

Koffein a kávéban

A kávé a memória és az agyi funkciók védelmére is alkalmas. Egy erre irányuló kutatás kimutatta, hogy napi 3 csésze kávé csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. A kávé koffeintartalma a gyomorban szívódik és szabadul fel, így fogyasztás után pár perccel fejti ki hatását. 3-4 órával később újra fáradtnak érezhetjük magunkat. Ne feledkezzünk meg szociális szerepéről sem. Munkahelyen, baráti összejövetelen a kávézás élménye fontos találkozási pont.

 

Az arabica és robusta kávék közül utóbbi 20%-kal több koffeint tartalmaz. A kávé erőssége (így a koffeintartalma) függ a kávébab pörkölésétől és őrlésétől. Ezek együttese erősen meghatározza a kávézás élményét. Az erősebb pörkölés erősebb kávét is jelent. De meghatározó tényező az őrlés. A finomabbra őrölt kávéból több hatóanyag tud kiázni, így erősebb kávét kapunk. Tehát a durvára őrölt kávé gyengébb.

 

Mértékkel és a megfelelő fogyasztási időpont megválasztásával persze bátran fogyaszthatjuk mindkettőt. :)