Blog

Teaízesítési fortélyok

Teaízesítési fortélyok

Sokan nyári hőségben is gyakran fogyasztunk teát, de kétségtelen tény, hogy az ősz közeledtével indul el igazán a teafogyasztás szezonja. Természetesen egyes kultúrákban a napi rutin része a teafogyasztás, teaszertartás.

Jelen esetben is igaz a mondás: ahány ház annyi szokás, ahány kultúra annyiféle teakészítési mód.

Amennyiben egészségügyi okokból fogyasztunk bármilyen teát, abban az esetben szigorúan be kell tartani az előírásokat. Ha élvezeti cikként fogyasztjuk a teát, csak az egyéni ízlés és a szokások határozzák meg a tea ízesítését.

Minél keletebbre utazunk, annál naturálisabb formában találkozunk a teával. Kínában és Japánban tradicionálisan nem ízesítik a teafőzetet, megőrizve annak eredeti ízvilágát.

 

Indiában már édesen fogyasztják az élénkítő nedűt, csakúgy, mint Törökországban. Európában népszerű az édes mellett a savanyúbb ízvilág és az angolok által megálmodott tejes tea fogyasztása.

Tekintsünk át néhány népszerű ízesítőt!

 

Édesítés

Hagyományosan a fehér cukor kerül a csészékbe. Szerencsére már széles palettája van a cukor helyettesítésének. A mesterséges édesítők mellett még mindig a természetes a népszerűbb. Kávézókban és teázókban is kínálnak mindenhol alternatívát: barna cukrot, nádcukrot, különböző mézeket. A legtermészetesebb, ha otthoni teakeveréket készítünk és édes növények segítségével édesítjük. Édesgyökér, stevia levél vagy bodzavirág adagolásával tudjuk az édes ízt intenzívebbé varázsolni.

Ebben az esetben is az egyéni ízlés a meghatározó. Bár a túlzásba vitt édesítéssel a tea elveszíti azt a fajta élvezeti értékét, amiért valójában fogyasztani kellene.

 

tea édesítése

 

Savanyítás

A citrom vagy citrompótló használata nem változtatja meg a tea élettani hatásait, de nem is tesz hozzá. Frissen facsart citrom, lime, narancs vagy grapefruit levével igazán kellemes, szomjoltó italt készíthetünk, azok egészségünkre gyakorolt minden pozitív hatásával.

Ha egészségügyi okokból nem javasolt a citrusfélék fogyasztása, akkor készíthetünk házilag teakeveréket, melynek a savanykás ízvilágát hibiszkuszvirággal vagy csipkehússal ’alakíthatjuk’.  

Tejjel fogyasztott fekete teába ne tegyünk semmit, ami savanyításra szolgál, mert összehúzza a tejet és nem lesz kellemes sem az íze, sem a külleme.

 

tea ízesítése

 

Fűszerezés

Melegebb éghajlatú országokban előszeretettel ízesítik a teát mentalevéllel. Ettől igazán friss és szomjoltó lesz az ital.

A gyömbér nem maradhat ki a fanyar ízvilág kedvelőinek konyhájából. A reszelt gyömbér kinyomott leve eléggé markáns ízesítője a teának. Nem mellékesen sok a pozitív élettani hatása is: vértisztító hatású, segíti az emésztést, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A fahéj íze és illata a meleg otthon érzetét kelti. Egy egész fahéj csészében való pár perces áztatásával már kellően ízes teát kaphatunk.

 

tea ízesítése fahéjjal

 

A vanília is gyakori ízesítője teafiltereknek. Otthon is könnyedén elkészíthetjük: pici magot kaparunk ki a vaníliarúd belsejéből és már mehet is a teába.

A zöldfűszerek közül a legnépszerűbbek a zsálya,  rozmaring és a kakukkfű. Ezen ízvilág kedvelői karakteres, frissítő italt készíthetnek segítségükkel.

Valódi ízkavalkádot hozhatunk létre a különböző fűszerek keverésével. Egy fahéj-vanília-narancs kombináció mézzel turbózva a hideg estéket is bearanyozza.

 

A szakértők szerint bármely ízesítést válasszuk is, csak annyi teát készítsünk el, amit egyszerre el is fogyasztunk. Az édesített tea nagyon gyorsan kölcsönhatásba kerül a levegőben lévő baktériumokkal és lassú erjedésnek indul a tea. Érzékenyebb szervezet esetén ez akár problémát is okozhat.

Többször is hangsúlyoztuk, de valóban fontosnak véljük: mindenki a számára legfinomabb teát fogyassza!

Webshopunkban szálas és filteres teákból egyaránt változatos kínálatot találtok.