Blog

A teák császára - a fehér tea

A teák császára - a fehér tea

A fehér tea a világ egyik legértékesebb teája. Kutatások bizonyítják, hogy 100%-kal hatékonyabb, mint a zöld tea.
A fekete és a zöld tea mellett a fehér tea fogyasztása még nem igazán elterjedt itthon, pedig a gyümölcsös, édeskés ízvilágú, a nevével ellentétben nem fehér, hanem enyhe sárgás színű tea, mely számos egészségügyi hatással bír.

A fekete és zöld tea népszerűsége még mindig tart, de az egészségtudatos vásárlók jó ideje inkább a fehér teát isszák.

A fehér tea is a Camellia Sinensis növényből készül, kevesebb feldolgozáson megy keresztül, így hatóanyagai is jobban megmaradnak. Egy kg tea előállításához akár 30 000 fiatal rügyre van szükség.

A kínaiak kedvenc italának különlegessége, hogy a teacserje bimbóit és a körülötte lévő zsenge, ezüstös, fehéres pihékkel borított leveleket kézzel szedik le mielőtt a rügyek teljesen kinyíltak volna. A leszedett teacserjéket bambuszszőnyegre helyezik, és hagyományosan a napon szárítják, és nem fermentálják.

A fehér tea a fenti eljárásnak hála számos jótékony hatással bír, polifenol tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a szabad gyökökkel, enyhíti a szív- és érrendszeri betegségeket, az inzulinrezisztencia kockázatát, valamint erősíti az immunrendszert.

 

Kutatások alátámasztják, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik a zsír lebontását, megakadályozzák az új zsírsejtek képződését, és felpörgetik az anyagcserét.
A kutatók abban bíznak, hogy a fejlett világ egyik legnagyobb egészségügyi problémájára – a túlsúlyra – a fehér tea fogyasztása jelenthet a jövőben megoldást.

 Ahogy a zöld tea, úgy a fehér is tartalmaz katekint, amely védi a májat, és segíti a méregtelenítési folyamatokat, a benne található koffein pedig felpörgeti az anyagcserét, és emeli az adrenalin termelését, ami a vérben a zsírszövetekhez áramlik, és a lebontásukra ad utasítást. A koffein mellett a fehér tea rengeteg más összetevőt is tartalmaz, amelyek más teákban nem találhatók meg ilyen koncentrációban. A nyomelemek közül a nikkel, a króm, a mangán és a vastartalma is kiemelkedő.

Fehér teát nem csak Kínában, hanem Indiában is termesztenek, akárcsak Japánban vagy Srí Lankán. A fehér teát csak rövid ideig szárítják, s mivel kevés beavatkozáson megy keresztül, így magas marad a benne lévő antioxidánsok koncentrációja.

A legjobb minőségű fehér teát gyakorta nevezik ezüst tűnek is, hiszen ebben a teában kizárólag a rügyek találhatók meg.


A fehér tea elkészítéséhez 75-80 fokos vízre van szükség, és a teát kb. 5 percig kell ebben a forró vízben áztatni. Szálas és filteres formában is elérhető.