Blog

Tealevél, teafilter újrahasznosítása

Tealevél, teafilter újrahasznosítása

Megjelentek a csokimikulások a boltok polcain, ez visszavonhatatlanul a karácsony közeledtét jelzi.

Kezdődhet az izgalmas készülődés az ünnepekre. A fenntarthatóság és gazdaságosság jegyében sokan igyekszünk kézműves ajándékkal, saját készítésű csomagolópapírral meglepni szeretteinket.

Tea készítésekor jusson eszünkbe, hogy az áztatott tealevelek akár még felhasználhatóak is lehetnek.

Szebbnél szebb csomagolópapír-díszítés készíthető a segítségével. A színeknek és formáknak csak a képzelet szabhat határt. Szerezzünk be sima, minta nélküli csomagolópapírt, melynek a felülete nem fényes (arra nem lehet dolgozni). Tehát ha megtaláltuk a matt felületű, világos árnyalatú csomagolópapírt, vásároljunk mellé akvarellfestéket, és ecsetet.

A száraz tealevél az áztatás hatására ’kirúgja’ magát és szépen kisimítható lesz, miután a tökéletes teánkat elkészítettük belőle. A levelekről egy papírtörlő segítségével itassuk fel a nedvességet. A megszárított leveleket fessük be az általunk választott színnel és ezzel készítsünk nyomatot a papírra. A levelek elhelyezése, annak sűrűsége teljesen egyéni ízlés dolga.

 

 

A csomagolópapír mellett ajándékkártya is előállítható.

 

 

A tealevelek mellett teafilterből is készíthető meglepetés. A használt filtert szárítsuk ki. Helyezzünk több filtert egy lenvászon vagy tüll anyagdarabba és csepegtessünk rá a teafilter ízével harmonizáló illóolajat. Kössük át egy szép szalaggal és máris kész az illatgömb. A citromfűolaj mindenhez passzol, azzal nem tudunk mellé nyúlni. Férfiak számára levendula, kevés dohány, rozmaring és kakukkfű kombinációját is választhatjuk.

 

 

Az ajándékkészítés mellett a használt teafiltert számos más dologra is tudjuk hasznosítani a háztartásban:

  • Virágok táplálására is nagyon hasznos. A használt filterből kell újabb főzetet készíteni, majd kihűlés után megöntözni vele a nem túl savas közeget igénylő növényeket.
  • A szárított levél szuper szagtalanító hatással bír. Macskaalom vagy szemetes alján felszívja a kellemetlen szagok egy részét.
  • A legmakacsabb konyhai szennyeződéseket is feloldja. Az odaégett lábosba tegyünk vizet, áztassunk bele 2-3 filtert. Egy éjszakányi ázás után könnyedén tisztítható lesz a felület.
  • Kényeztető hatás a fürdővízben. A tea antioxidáns hatása jót tesz a bőrnek. Aromaterápiás hatása pedig stresszoldó.
  • Az uborkakarikához hasonlóan nagyon jó hatással van a tea csersav tartalma a szem alatti karikákra
  • A kezünkön ragadt fokhagyma vagy halszag tea segítségével könnyen hatástalanítható
  • Ha a veteményes vagy virágos kertbe teafiltert helyezünk, azzal a macskákat, rágcsálókat is távol tarthatjuk
  • A rizsfőzés kivétel, ebben az esetben új filter használata javasolt. Jázminteafiltert lógassunk a rizs mellé, fantasztikus íze lesz tőle.

 

Merüljünk el a tea által nyújtott ízélményben, használjuk ki egészségünkre gyakorolt sokféle pozitív hatását, ugyanakkor használjuk más területeken is!