Blog

A TOP 5 leghíresebb teaültetvény

 A TOP 5 leghíresebb teaültetvény

Változatos formában, ízben nap mint nap fogyasztjuk a világ egyik legkedveltebb italát. Sokféle tradíció köthető hozzá, sokféle filozófia bújik meg mögötte. Most nézzünk szét egy kicsit a világ leghíresebb ültetvényein, amelyeken minden nap azon dolgoznak, hogy prémium minőségű tea kerüljön a csészékbe.

1. Kenya

Kenya úgy ismert, mint a teavilág fővárosa. Több teát exportál, mint bármilyen más teanagyhatalom. Kenya termesztés központja 7000 lábbal a tengerszint felett található. A terület, Kericho klímája, a magas átlaghőmérséklet és a magas csapadékmennyiség lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségben, kiváló minőségű teát termesszenek. A klíma azért is különleges, mert egész éves szüretelést tesz lehetővé. 17 naponta van lehetőség szüretre, míg más helyeken csak első és második szüretelés terjedt el. A kenyai tea íze markáns és testes.

 

 

2. India

India leghíresebb teája a Darjeeling. A ’teák pezsgőjének’ nevezett fekete teát a Himalája lábainál elterülő tartományban termesztik. Különleges, finom ízét az egyedi klímának köszönheti. 1500-2000 méter magasságban nőnek a legkiemelkedőbb minőségű teát adó cserjék. Az intenzív napsütés és a hideg éjjelek tökéletes időjárási körülményeket biztosítanak. Az első szüret időszaka március és április. Az első szüretelésből (First Flush) származó tea friss, erősebb ízhatású. A második szüretelést (Second Flush) május-június hónapban végzik. Ez a szüret lágyabb karakterű teát ad. Az úgynevezett autumnal, vagyis őszi szüretből határozott, jól elkülöníthető, egyedi karakterű tea készíthető.

 

 

Szintén Indiában található Assam termőterület, ami a világon a legnagyobb összefüggő teaültetvényt is magában foglalja. Az Assam tea malátás, testes ízű és erős színe van. Sok különböző teakeverék elkészítéséhez használják különleges aromája miatt.

Nilgiri India dél-nyugati részén található, a tartomány neve tamil nyelven kék hegyeket jelent. Az itteni teaültetvények egészen 2000 méteres magasságig terülnek el. Nilgiriben csaknem négyszer annyi teát termesztenek, mint az északkelet-indiai Darjeeling tartományban, s ez elsősorban a terület trópusi éghajlatának köszönhető. A térség hegyeinek magaslatain termesztett fekete tea az egyik legkiválóbb az indiai teák közül. Az itt termesztett fekete tea erősebb, de finom, kellemes gyümölcsös ízhatású, emiatt gyakran a ceyloni teához hasonlítják.

 

3. Kína

Körülbelül 5000 éves múltra tekint vissza a kínai teakultúra. Kezdetben az uralkodók itala volt, élvezeti cikként tekintettek rá.  A kínai császárok előszeretettel adtak ajándékba teát az udvarukban megforduló különböző népek követeinek, akik uralkodójuknak vitték aztán haza a becses kincset. Később a teát gyógyszerként is alkalmazták: fejfájás, vesekő elleni jótékony hatását már korán felfedezték. Egy idő után a teázás már a nép körében is szokássá lett, a teagazdaságok elterjedésével a tea ára is megfizethetővé vált, így a teázás szokása a szegényebb emberek körében is egyre inkább elterjedt.

 

 

4. Srí Lanka

A ma Srí Lankának nevezett országból származó teát hagyományosan az ország régi nevén, ceyloni teaként emlegetik. Ceylon szigetén egész évben szüretelik a teát. Keleten (Uva) a száraz évszakban júniustól szeptemberig takarítják be a legjobb minőségű teát, mialatt a monszun a nyugati térségbe esőt hoz. Nyugaton (Dimbula és Dickoya) a legjobb minőségű teát a decembertől márciusig tartó száraz időszakban takarítják be, amikor keleten zajlik a monszun időszak. A tea fanyar ízű és erős színe van, ezért "csészébe zárt aranynak" nevezik. A Nuwara Eliya magasföldről származó tea nagyon világos és kellemes ízű.

 

 

5. Indonézia

Indonézia egy több mint 17.000 szigetből álló iszlám ország, ami 1949-ben nyerte el függetlenségét. Az innen származó tea története az 1820-as évekre nyúlik vissza, amikor is 1824-ben, az indonéz kormány megbízásából, a német Dr. Ch. Bernard hozzálátott egy kínai teaültetvény létrehozásához Jáva szigetén. Két évvel később megérkeztek Kínából az első teamagok és cserjék. A termesztést kínai szakértők felügyelték, a teát kínai módszerek szerint termesztették. 1878-ban az első assami teacserje is megérkezett Jávára, ahol a későbbiekben, – a kínaival történő keresztezésnek köszönhetően – egyre jobb minőségű teát tudtak termeszteni. A XX. század első évtizedében megnőtt a tea iránti kereslet a világon. Az igények kiszolgálására Szumátra szigetén is ültetvényeket hoztak létre, s itt is megindulhatott a tea termesztése. Érdekesség, hogy a Szumátrán uralkodó éghajlati viszonyoknak köszönhetően a szigeten egész évben közel azonos minőségű teát szüretelhetnek, míg a legfinomabb, prémium jávai teát a július és október közötti időszakban szüretelik.

 

 

Töltsd fel a szürke hétköznapokat egy csésze tea segítségével, tegyél egy képzeletbeli utazást gyönyörű teaültetvényekre!