Blog

Tudjunk meg többet a zöld teáról

Tudjunk meg többet a zöld teáról

Tea szó hallatán első gondolatom a Távol-Kelet. Kína és Japán misztikus világát rejti az összes teadoboz, legyen az fekete vagy zöld. A továbbiakban a zöld teáról tudhatunk meg érdekes és hasznos információkat.

Két ország, mely másképp dolgozza fel a leveleket és rügyeket, így teljesen más ízélményt kaphatunk az általuk készített zöld teával. A zöld tea az egyik legnépszerűbb frissítő ital a világon, mely a tavasz illatára és színvilágára emlékeztet.

Zöld tea készítéséhez a kora tavaszi friss rügyeket és leveleket szüretelik a bokorméretű cserjékről, melyek feldolgozásuk során szinte alig oxidálódnak, megtartva zöld színüket.
A legjobb minőségű és ízvilágú teák hegyvidéki mezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek. Magaslaton a levelek lassabban érnek, így ízük gazdagabb. A teamezőkön a legfiatalabb és legkisebb leveleket szüretelik le. A legjobb minőségű teáknál ez kézzel történik.

A hagyományos zöld tea frissen szüretelt levelit gőzölik. Az eljárás során a levelek rugalmassá és puhává válnak. A hőkezelés megakadályozza a tealevelek elszíneződését.
A termelő régiótól függően különböző formában találkozhatunk zöld tea levéllel. Lehet sodort vagy lapított. Az elkészítés módja a helyi tradícióktól függ. Kínában fontos kritérium, hogy a levelek formája szép és figyelemfelkeltő legyen.
A teatípusok közötti egyik fő különbség az oxidáció megállításának módja: sütéssel vagy gőzöléssel érik el a végeredményt.
Teatípustól függ, hogy hagyják vagy nem hagyják oxidálódni a tealeveleket.
Bármennyire meglepő, de a kínai vagy vietnámi tealeveleket wokban sütik meg. A folyamat lassú, ezért ezek a teák enyhén sárgás-zöldes színűek is lehetnek. Ízük édeskés. A japán vagy koreai mezőkön termett leveleket gőzölik. Ezért ezen teák íze füvesebb, zöldebb.

Fontos említést tenni a zöld tea – már tudományosan bizonyított – jótékony élettani hatásairól.
 erősíti az immunrendszert
 sejt regeneráló hatása van
 véd a fogínybetegségek ellen
 rákmegelőző hatása van
 szív – és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgál
 zsírégető
 élénkítő
A zöld tea tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és koffeint is.

A kutatók nagy része a zöld tea egészségre gyakorolt jótékony hatását az ázsiai országokban fogyasztott átlag napi mennyiség alapján határozza meg. Napi 3 dl zöldtea fogyasztása már érezhetően jótékonyan hat szervezetünkre.

Fontos, hogy a zöld teát helyesen készítsük el, különben sem az íze, sem a színe nem fogja elnyerni a tetszésünket.
Lehetőség szerint kerüljük a klóros csapvizet. 70-80 melegebb hőmérsékletű legyen a víz, ne forró, lobogó vizet használjunk.
A kívánt tea erősségétől függően fél és 3 perc közötti ideig áztassuk a filteres vagy szálas teánkat. Lehet közben kóstolgatni, hogy kiderüljön, melyik erősség lesz számunkra a legfinomabb.
A zöld tea önmagában is jóízű, de citrommal, mézzel is ízesíthető.

Webshopunkban kapható szálas, filteres, jázminnal vagy gránátalmával ízesített zöld tea is. Válogasson kedvére!!!