Blog

Teázási szokások a világban – Anglia

Teázási szokások a világban – Anglia

A világ harmadik legnagyobb teafogyasztója Anglia. Mondhatni, úgy isszák a teát, mint ahogy mi a vizet.

Az angol teázásnak évszázados hagyománya van. Az ötórai tea egy bedfordi hercegnő nevéhez fűződik. Anne Russel rendszeresen éhes volt délutánonként. Túl soknak találta az ebéd és vacsora között eltelt időt étkezés nélkül.
Délutáni teázása mellé süteményt, szendvicset szolgáltatott fel. Így tette egy külön étkezéssé a teázást.

A délutáni teázás ötlete megváltoztatta a felsőréteg társadalmi szokásait. Tökéletes társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. Egyszerűbben, költséghatékonyabban lehetett vendégül látni az üzletfeleket, barátokat mintha vacsorára invitálták volna meg őket.
Szigorú szabályok, etikett vonatkozik a teadélutánokra. Az esemény előtt 2-3, akár 4 héttel ki kell küldeni a meghívókat. Délután 3-5 óra között kell rendezni az eseményt, melynek időtartama maximum 2 óra lehet. 8-12 főnél több vendéget nem illik meghívni.

A mai rohanó világban egyre kevesebb ideje van az embereknek eme fontos hagyomány őrzésére otthonaikban. Ezen problémára kínálnak megoldást a teateraszok, éttermek teadélutánja. Olyannyira népszerűek, hogy foglalás nélkül esély sincs beülni egy teadélutánra.
A délutáni, dohányzóasztalon felszolgált teának több verziója is létezik. A full tea mellé szendvicset és édeséget is kínálnak, a cream kísérője a scone nevezetű pogácsa szerű pékáru.

Hagyományosan fekete teát fogyasztanak a szigetországban. A legelterjedtebb a Darjeeling.

Ma bárkit megkérdezünk az angol teáról, elsőre biztosan az Earl Grey jut eszébe, mely egykori angol miniszterelnökéről kapta a nevét. Az Earl Grey-t bergamottal gazdagítják, ettől kapja különleges aromáját (az Earl Grey tea eredetéről, érdekességeiről korábbi blogunkban olvashatsz.

A tej még a franciáknál került a teába a 17. században. Ők is nagy teakedvelők voltak, tőlük gyűrűzött be ez a szokás Angliába, mely a mai napig népszerű.
Egy igazi angol nem tesz citromot a teába, hiszen a citromos tea nem tea – véleményük szerint. Azt hiszem, itthon ezzel sokan vitatkoznánk…de a tea mellé kínált ellenállhatatlan sütik és szendvicsek kedvéért azt hiszem, én tudnék kompromisszumot kötni.

Egy átlagos angol napi 5-6 csésze teát is fogyaszt a normál folyadékbevitel mellett. A gyorsuló világban már gyakran használnak filteres teát. De amint idejük engedi, szálas teából készítik kedvenc italukat.

Oldalunkon rendkívül széles választékkal kínálunk angol teákat (is). Szálas, filteres, piramis vagy ajándékdobozos English Tea – nálunk mindent megtalálsz.