Blog

Teázási szokások – Törökország

Teázási szokások – Törökország

Nem volt új információ számomra, hogy a törökök sok teát fogyasztanak. De az meglepetésként ért, hogy több tea fogy Törökországban, mint Kínában vagy Angliában.

A török kávé is nagy népszerűségnek örvend. A kávébab folyamatos drágulását látva Mustafa Kemal Atatürk volt az, aki a tea fogyasztását kezdte szorgalmazni. A Fekete-tenger keleti partján fekvő Rize városban található a világ 6. legnagyobb teaültetvénye. Így könnyedén lett egyre kedveltebb a tea, amit meg tudtak termelni.

Nincs olyan napszak vagy esemény, ami ne tenné lehetővé a teafogyasztást.
A török teát kis méretű, tulipán alakú üvegpohárban szolgálják fel, melynek nincs füle. Ezért óvatosan kell a poharat megfogni. A törökök úgy tartják, minél vékonyabb az üveg fala, annál jobb, mert a vastagabb üveg lehűti a teát. Török teát csak forrón, melegen lehet fogyasztani. Kis mennyiség fér a pohárba, illetlenség sokáig ülni felette. Arra mindenképp készüljünk fel, hogy vendéglátónk azonnal utána fogja tölteni üres poharunkat, és ezt szeretné minél többször megtenni. 

Az igazi török tea speciális teáskannában készül. Az alsó részébe töltik a vizet, a fölé helyezett szintén kanna formába helyezik a fekete tealeveleket. A víz forrni kezd, ettől a felső kannában lecsapódik a pára és egy nagyon erős teaesszencia lesz az eredmény kb. 15 perc elteltével. Az esszenciából töltenek többet-kevesebbet attól függően, ki mennyire szereti erősen a teát. Az esszenciát az alsó kannából forralt vízzel töltik fel. Általában 2 cukorral isszák, egyéb ízesítőt nem használnak. Sem méz, sem citrom nem jöhet szóba.
2-3 pohár pohár után finoman jelezni tudjuk, hogy nem kérünk több teát. A kanalat tegyük bele a pohárba, vagy tegyük keresztbe a pohár tetején. Illetve oldalra is fordíthatjuk az üres ’tulipánt’. Vendéglátóink tudni fogják, hogy tisztelettel köszönjük az ízletes itókát. Soha ne fordítsuk fejre a poharat, mert az azt jelenti, hogy nem ízlett a tea, ez nagy sértés a háznak.

A férfiak előszeretettel járnak teaházakba, melynek teraszán órákat töltenek el teázással, megvitatva az élet dolgait.
A teaházban való időtöltés kizárólag a férfiak kiváltsága. Az asszonyok és gyerekek otthonaikban szoktak teázni. Ellentétben az angol teázási szokásokkal (korábbi blogunkban olvashatsz róla részletesebben), a törököknél ez egy fesztelen, közvetlen időtöltés a családdal, barátokkal. Szigorú illemszabályok a török teázásnál is vannak, a családi, baráti kapcsolatok mélyítésének az egyik legfontosabb eszköze. Nem kell egymáshoz előre bejelentkezni. Teljesen elfogadott, hogy bármikor váratlanul be lehet toppani a vendéglátóhoz. Biztosak lehetünk benne, hogy szeretettel, nyitottsággal fogadnak minket. Nem ritka, hogy az esti teázás az éjszakai órába nyúlik.

Amennyiben Törökországba utazol, biztosan nem úszod meg ezt az élményt :)

A teát gyakran kíséri két jellegzetes török sütemény, a baklava és a börek, melyekkel az édes és sós ízek is megtalálhatóak az asztalon.

Ha meghoztuk a kedved egy finom csésze teához, nézz körül teáink között és találd meg a számodra legízletesebb teát.